Peștera Urșilor

Peștera Urșilor a fost descoperită în 1975, cu ocazia unei dinamitări executate la cariera de marmură din zonă. Este unul dintre principalele obiective turistice ale Munților Apuseni, ea aflându-se în județul Bihor, în imediata apropiere a localității Chișcăucomuna Pietroasa, la o altitudine de 482 m.

Descriere

Interiorul se distinge prin diversitatea formațiunilor de stalactite și stalagmite existente, ca și prin cantitatea impresionantă de urme și fosile ale ursului de cavernă – Ursus spelaeus – care a dispărut în urmă cu 15.000 de ani. Pe lângă acesta au mai fost descoperite și fosile de capră neagră, ibex, leu și hienă de peșteră. La intrarea în peșteră se află un pavilion, compus dintr-o sală de așteptare, casa de bilete, un bar, un mic muzeu speologic și un stand cu suveniruri și obiecte artizanale specifice zonei.

Cu o lungime de peste 1.500 m, peștera se compune din galerii aflate pe două nivele: prima galerie, cea superioară, în lungime de 488 de metri poate fi vizitată de turiști, iar cea de-a doua, lungă de 521 m este rezervată cercetărilor științifice.

Schema simplificată a peșterii

Galeria superioară, disponibilă vizitării, este compusă din 3 galerii și diferite săli:

  • Galeria „Urșilor” (sau Galeria Oaselor),
  • Galeria „Emil Racoviță”,
  • Galeria „Lumânărilor”,
  • Sala Lumânărilor,
  • Sala Spaghetelor,
  • Sala Oaselor.

Printre formațiunile de stalactite și stalagmite se remarcă Palatele fermecateLacul cu nuferiMastodontul și Căsuța PiticilorDraperiile din Galeria Urșilor, PortalulPagodele și ultima sală, Sfatul Bătrânilor, iluminată cu lumânări. Temperatura în peșteră este constantă de-a lungul anului (10 °C), iar umiditatea se menține la 97%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *